6 μύθοι για τη Δυσλεξία - Λογοθεραπεία - Αποκατάσταση διαταραχών ομιλίας σε παιδιά & ενήλικες

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΑρθρογραφίαΣτην εποχή μας, υπάρχουν πολλές λάθος αντιλήψεις σχετικά με τη δυσλεξία.
Παρακάτω θα αναλύσουμε 6 βασικούς "μύθους" σχετικά με αυτήν.


1. Δυσλεκτικά θεωρούνται μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν το φαινόμενο της αντιστροφής γραμμάτων.

Η Δυσλεξία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και τα συμπτώματα της ποικίλλουν.  Για παράδειγμα μπορεί ένα άτομο να παρατηρεί λέξεις που ξεφεύγουν από τη σειροθέτηση τους, ενώ ένα άλλο άτομο να εντοπίζει "θαμπές" λέξεις. Συνεπώς δεν αφορά μόνο στην αντιστροφή γραμμάτων.

2. Οι δυσλεκτικοί άνθρωποι είναι χαμηλής νοημοσύνης.

Παλαιότερα περισσότερο, αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχει μια υποβόσκουσα αντίληψη ότι οι δυσλεκτικοί άνθρωποι είναι χαμηλότερης νοημοσύνης από το μέσο όρο. Λάθος. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ δυσλεξίας και νοημοσύνης. Αντιθέτως, υπήρξαν και υπάρχουν πολλές γνωστές προσωπικότητες με δυσλεξία και ιδιαίτερα υψηλό IQ όπως ο Albert Einstein, ο Charles Schwab, ο Thomas Edison και πολλοί άλλοι.

3. Η δυσλεξία πληθυσμιακά εμφανίζεται σε πολύ μικρό ποσοστό.

Πρόσφατες μελέτες σε Βρετανία και Ηνωμένες πολιτείες έδειξαν ότι το 15-20% του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα δυσλεξίας. Αν δε αναλογιστούμε πως ακόμα και σήμερα πολλοί γονείς δυσκολεύονται ή αρνούνται να κατανοήσουν και να αποδεχτούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί τους, το ποσοστό αυτό ίσως είναι μεγαλύτερο...

4. Η δυσλεξία εμφανίζεται μόνο στα αγόρια.


Λάθος. Αναλογικά τα αγόρια με διαπιστωμένη δυσλεξία είναι 3 φορές περισσότερα από τα κορίτσια. Η διαφορά αυτή όμως οφείλεται στο εξής: Στα αγόρια οι ενδείξεις δυσλεξίας εντοπίζονται πιο εύκολα γιατί συνήθως συνδυάζονται με διάσπαση προσοχής ή/και υπερκινητικότητα. Αντίθετα στα κορίτσια μπορεί να υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα σε ανάγνωση και γραφή επειδή όμως η γενικότερη συμπεριφορά είναι φυσιολογική δεν εντοπίζονται συμπτώματα δυσλεξίας.

5. Τα συμπτώματα της δυσλεξίας φθίνουν με τον καιρό δίχως παρέμβαση.


Δυστυχώς ούτε αυτό ισχύει. Το δυσλεκτικό άτομο προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα του αναπτύσσει από μόνο του στρατηγικές και μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων. Έτσι, βλέποντας μια σχετική βελτίωση θεωρεί ότι έχει λύσει το πρόβλημα ενώ στη πραγματικότητα εξακολουθεί και πορεύεται με αυτό.

6. Οι δυσλεκτικοί είναι τεμπέληδες.


Οι δυσλεκτικοί δεν είναι τεμπέληδες. Ο εγκέφαλος τους εργάζεται έως και 5 φορές εντονότερα απ'οτι στα άλλα παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση και την απογοήτευση ή οποία τους κάνει να εγκαταλείπουν αυτό που κάνουν. Αυτό δυστυχώς από κάποιους εκλαμβάνεται ως τεμπελιά.

Κέλλυ Κολοβέα - Λογοθεραπεύτρια
Πηγές:

www.das.org.sg
http://dyslexia.yale.edu


_________________________________________

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού